Treść artykułu

„Przepis na zdrowe drugie śniadanie”

MINI PROJEKT „PRZEPIS NA ZDROWE DRUGIE ŚNIADANIE”

W ramach ogólnopolskiego konkursu „Śniadaniowa klasa” uczniowie z klasy IIc i IIIc uczęszczający do świetlicy szkolnej brali udział w mini projekcie „Przepis na zdrowe drugie śniadanie”. Głównym celem projektu było promowanie zasad zdrowego odżywiania, ze szczególnym uwzględnieniem śniadania (w tym drugiego śniadania), jako podstawowego posiłku w ciągu dnia. Zapoznanie dzieci z podstawowymi zasadami żywieniowymi, rolą witamin oraz produktów w których się znajdują, wpływu poszczególnych składników odżywczych na zdrowie spożywającego, kształtowanie nawyku higienicznego przyrządzania i spożywania posiłków odbywało się od 01.10.2012r. do 17.11.2012r. na zajęciach świetlicowych. Efektem pracy był album z udokumentowanymi działaniami (zdjęciami), wysłany na konkurs organizowany przez firmę Bielmar.

Zadania realizowane podczas projektu:

  1. Przygotowanie i prezentacja gazetki ściennej, dotyczącej zdrowego drugiego śniadania ucznia.
  2. Pogadanka na temat piramidy żywienia i znaczenia witamin dla naszego zdrowia, uwzględnionych w codziennym jadłospisie – spotkanie z higienistką szkolną.
  3. Zwrócenie uwagi na zachowanie bezpieczeństwa i higieny podczas przygotowania posiłków.
  4. Obejrzenie i omówienie prezentacji multimedialnej „Wiem co i dlaczego jem”.
  5. Wykonanie prac plastycznych „Moje zdrowe  śniadanie”
  6. Układanie haseł, wierszyków , opowiadań o zdrowym odżywianiu.
  7. Pieczenie ciastek z ziarnami jako zdrowy dodatek do posiłku.
  8. Wykonanie kanapek na drugie śniadanie .
  9. Przyrządzenie śniadaniowych tostów w świetlicy.
  10. Wspólne spożywanie przygotowanego drugiego śniadania.
  11. Pozyskanie sponsorów wybranych produktów do świetlicowego śniadania.

Koordynatorki projektu: M. Pawełczyk i L .Szot serdecznie dziękują

FOTO LAMBERT za wspieranie naszych działań od kilku lat.

PREZENTACJA W FORMACIE PDF.